fbpx

Houdbaarheid van zaden

De houdbaarheid van zaden

Hebben zaden een houdbaarheidsdatum? Deze vraag wordt ons met enige regelmaat gesteld, reden om er een blog aan te wijden om deze vraag in te kunnen  beantwoorden.

Het antwoord kan simpel zijn. De houdbaarheid van zaden verschilt van soort tot soort. Voor veel plantensoorten geldt dat ze meestal 4 tot 6 jaar houdbaar zijn. Een groot aantal van de peul- en knolgewassen is weer een stuk minder lang houdbaar. Dit kan namelijk variëren tussen de 1 en 3 jaar.  Gooi nooit de zaden die over de houdbaarheid heen zijn weg. Iets is toch beter dan niets? Je weet nooit of er nog iets uit groeit.

Wat houdt het in wanneer je over de houdbaarheid van zaden heen bent?

Ieder jaar verliezen zaden kiemkracht. Het eerste jaar is er een grote kans dat je voor 95 kiemkrachtig zaad in handen hebt, in het tweede jaar kan het flink afnemen tot wel 85%.

Hoe kun je zaden het beste bewaren?

Wanneer je de zaden nog even niet gaat gebruiken, maar de zaden wel zo goed mogelijk wilt bewaren tot aan de houdbaarheid van de zaden, is het verstandig om ze onder zo goed mogelijke condities te bewaren. Wat zijn de beste condities om de zaden te bewaren? Ook hier is een kort maar krachtig antwoord op: Ze moeten koel, droog en donker bewaard worden. Of je ze in potjes of zakjes stopt maakt hierbij niet uit. Over het algemeen is het bewaren in een schuur of garage dus een goede mogelijkheid wanneer u hier de beschikking over heeft.

Share this post

De waardering van www.helza-hobbyzaden.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1357 reviews.