fbpx

Welke bodem als basis in de moestuin?

Een heel mooi stukje geschreven op Tuincoach blog, betreffende onze professionele moestuinmix.

De bodem is de basis voor een goede tuin waar jouw bloemen en planten met plezier in groeien. De siertuin stelt over het algemeen weinig eisen en elk jaar mulchen met compost en blad is voldoende. In de moestuin is dat een heel ander verhaal. Groente vraagt specifieke voedingsstoffen en een rijkere bemesting om een goede oogst te kunnen leveren.

Natuurlijk is het altijd belangrijk om op een bestaande bodem gebruik te maken van wat er al van nature in de bodem aanwezig is. Daarbij denk ik aan het bodemleven, de waterhuishouding en de bestaande zuurgraad. Het is immers onzinnig om een kalkrijke bodem in een zuurminnende bodem te willen veranderen. Dit geldt zowel voor de siertuin als voor de moestuin.
Een neutrale bodem is het meest ideaal. De plant kan dan optimaal gebruikmaken van de aanwezige voedingstoffen.
Heb je een grondsoort die ongeschikt is (meestal te zuur) dan kun je ervoor kiezen om in bakken of verhoogde bedden te kweken. Zo heb je meer invloed op de bodem en bodemomstandigheden. Let er wel op dat je de planten in een verhoogd bed of bloembak waarschijnlijk vaker water zult moeten geven.

Bodemmix van professionele kwaliteit met RHP-keurmerk
Een professionele moestuinmix biedt een groeimedium waarmee je 5 tot 7 jaar effect hebt in jouw moestuin. De samenstelling is zodanig dat vocht gemakkelijk wordt vastgehouden, de bodem luchtig blijft en voedingsstoffen langzaam ter beschikking komen van de gewassen. Bij wisselteelt bereik je bovendien dat de juiste voedingsstoffen bij de juiste plant terecht komen. Hoe eenvoudig kan het zijn!

Mij spreekt het wel aan als ik daar niet over na hoef te denken. Qua bemesting is 2 à 3 keer per jaar een organische meststof toevoegen een goed idee. Fertiplus kun je het hele jaar door gebruiken. Ik zie planten graag gemakkelijk groeien en weelderig bloeien. Voor een goede oogst in de moestuin maak ik het mezelf gemakkelijk. De kenners hebben er verstand van en zolang er een natuurlijke goedgekeurde voedselveilige basis is in de producten die zij ontwikkelen, sta ik ervoor open.

Op de foto zie je hoe alles fantastisch groeit en bijna bloeit. De prachtig gekleurde sla is Lolla Rossa en gezaaid zijn hier: Penstemon, Digitalis ‘Husker Red’, leeuwenbek en een enkelbloemige zomeraster.

Share this post

De waardering van www.helza-hobbyzaden.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1357 reviews.